Najplemenitiji u 2018. godini

Među dobitnicima zlatnih plaketa su, između ostalih, i Ognjen Damljanović koji je spasao dečaka iz nabujale Đetinje i policajac Miloš Milošević, koji je goloruk zaustavio napadača koji je pucao na ljude u Nišu.

"Ja sam bio malo uplašen, nisam bio siguran da li je stvarno dete upalo u vodu i kad sam video da jeste, onda sam brzo odreagovao. Kada sam došao kući, nisam bio svestan da sam možda nekome spasao život, tek sutradan kad je sve prenoćilo, što se kaže, tek sam onda bio svestan da sam uradio možda jedno veliko delo", kaže Ognjen Damljanović.

Miloš Milošević kaže da nije imao puno vremena da razmišlja, samo mu je bio cilj da napadač ne puca gore odnosno u građane, u kolege i u njega.

"U tom trenutku nisam imao vremena da se uhvatim za oružje, morao sam da reagujem tako kako sam reagovao. Smatram da mi je to posao, za to sam školovan, obučavan i mislim da je to posao svakog policajca", rekao je on.

Zlatnu plaketu za kolektivni najplemenitiji podvig dobili su Jovan Mijatović iz Banatskog Despotovca i Sava Zorić, Đorđe Čičulić, Stojan Mišković i Damir Komlenić iz Kikinde koji su donirali kožu za radnike NIS-a Dejana Jerinkića  i Gorana Belančića iz Kikinde, koji su teško povređeni 20. septembra u požaru, na naftnoj bušotini "Bramalj 3" u Bradarcu kod Požarevca.

Zlatna plaketa za podvig koji se dodeljuje posthumno dodeljena je Miloradu Jovanoviću koji se utopio u Dunavu kod Belegiša dok je spasavao dvanaestogodišnju unuku Aleksandru. Iako je imao samo jednu ruku, uspeo je da izgura unuku ka obali, a potom je u trenutku nestao pod vodom.

Dobitnici specijalnih plaketa 

Specijalnu plaketu dobio je Marko Jovanović, mladi pravnik iz Gornjeg Međurova kod Niša koji je, iako i sam povređen, pomagao povređenim putnicima iz "autobusa smrti", kada je 21. decembra prošle godine voz prepolovio autobus na pruzi. 

Takođe, specijalnu plaketu dobila je učiteljica Gorica Dimitrijević iz kragujevačke Osnovne škole "Svetozar Marković" koja je svojoj učenici Teodori Vranješević iz Kragujevca, koja se dve godine lečila od raka u Nemačkoj, nastavu svakodnevno držala putem "skajpa".

Dobitnici specijalne plakete su i policajci Nemanja Trivun i Đorđe Elek, pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Foča, jer su spasili dva dečaka koja su, nakon naglog porasta vodostaja na Drini, ostali zaglavljeni na betonskom postolju kule mosta na toj reci.

Nagrađeni su i Vladeta Zarubica i Vesko Božović, sportski ribolovci iz Podgorice, koji su sa Vojinom Radovićem, takođe iz Podgorice, 4. novembra spasli iz ledene Morače četvoročlanu porodicu Esada Mavrića iz Novog Pazara. Njegov automobil je u kanjonu sleteo u Moraču, ribolovci su ušli u reku, dok se Radović koji je prolazio magistralom, videvši da je neko u nevolji, niz liticu spustio u kanjon i sa Zarubicom i Božovićem, spasao Mavriće.

Specijalnu plaketu dobili su i monasi manastira Zočište na Kosovu i Metohiji koji su jedini Srbi u tom selu i koji opstaju uprkos stalnim napadima Albanaca.

Ovo priznanje dobio je i Ivan Karadžić, ronilac srpskog porekla koji je učestvovao u spasavanju dece – mladih fudbalera i njihovih trenera, zarobljenih u pećini na Tajlandu. 

Nagrađene su u Milica Đekić, pripadnica Vojske Srbije u Jarčujku kod Kraljeva koja je 7. jula spasla ženu iz nabujalog potoka u etno-selu Lopatnica nadomak Kraljeva, kao i Irena Ivić – vozač autobusa gradskog prevoza u Milvokiju, rodom iz Prokuplja, koja je 22. decembra, vozeći autobus, zaustavila vozilo kako bi spasila dete od godinu i po dana koje je samo, po hladnoći, lutalo ulicom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike