Najavljen je manji porast vodostaja na rekama

Slavimir Stojanović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda je naveo da će značajniji porast biti zabeležen na toku Save zbog intenzivnijih padavina u okolini Bihaća i Drvara u Bosni i Hercegovini.

Manji porast vodostaja biće zabeležen i na Dunavu.

"Trenutno je na ulasku u našu zemlju i očekuje se manji porast u narednih nekoliko dana. To je posledica padavina u centralnoj Evropi", objasnio je Slavimir Stojanović tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Veći porast je zbog nedavnih padavina u Crnoj Gori najavljen za reku Lim, ali to neće imati veći uticaj na našu zemlju.

"S obzirom na to da se radi o bujičnim vodotocima u gornjem toku Lima, to neće tako bitno uticati na teritoriju naše zemlje", naveo je Stojanović.

Najtopliji oktobar bez padavina je iza nas. Vremenske prilike koje su uobičajene za avgust i septembar dovele su do toga da većina reka ima nizak vodostaj. Ipak, za naredni period se očekuju padavine, ali bez velikih posledica.

"Prema prognozi, od utorka se očekuje jedan manji talas sa padavinama koje će biti veličine od 10 do 30 litara po kvadratnom metru. Nove padavine će poboljšati situaciju što se tiče zaliha vode u rečnim slivovima, ali ne tako da izazovu posledice", naveo je Stojanović.

Najavljene padavine će biti značajne za akumulacije koje se koriste za vodosnabdevanje, ali i za zemljište koje ne sadrži dovoljno vlage za ovaj period.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike