Najava novog zemljotresa za Angelu Merkel

Rezultati izbora za novo rukovodstvo Socijaldemokratske partije (SPD) sa kojima demohrišćani čine Merkelinu vladu poprilično su iznenadili nemačku javnost.

Naime, mnogi su bili ubeđeni da će aktuelni vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc uz Klaru Gejvic preuzeti upravljački duet najstarijom i dalje postojećom nemačkom partijom.

Ali, kada je 425.000 članova stranke trebalo da glasa, u drugom krugu glasanja tek oko 45 odsto glasova je otišlo duetu Šolc-Gejvic, dok je više od 53 odsto glasova otišlo za konkurentski duet, koji su mnogi smatrali autsajderskim, previše levičarskim i revolucionarno opredeljenim.

Duet koji čine bivši ministar finansija pokrajine Severna Rajna Vestfalija, Norbert Valter-Borjans (67), i poslanica Bundestaga iz pokrajine Brandenburg, Saskija Esken (58), postaće kopredsednici SPD-a kada rezultata glasanja članstva bude i formalno prihvaćen na kongresu stranke narednih dana.

Ovaj rezultat partijskih izbora, ne samo što je udar na aktuelno partijsko rukovodstvo koje se zalagalo za ostanak SPD-a u vladajućoj koaliciji sa demohrišćanima do kraja mandata 2021. godine, već predstavlja najavu novog političkog zemljotresa za kancelarku Merkel.

"Unutar SPD-a, veruje se da je izlaz iz velike koalicije veoma moguć", izričit je novi kopredsednički duet, koji se zalaže da se ili ispregovara novi koalicioni sporazum ili da SPD izađe iz vlade.

Doduše, u završnici kampanje su prestali da pričaju o povlačenju SPD-a iz vlade, ali su zato insistirali da SPD mora ponovo da bude partija za one koje u društvu nema ko da predstavlja.

Stoga zahtevaju jasno povećanje minimalne plate na dvanaest evra po satu, ukidanje svih sankcija za nezaposlene, to jest njihovo bezuslovno finansiranje, uvođenje poreza na imovinu, dodatno oporezovanje bogatih, ukidanje nemačke dugogodišnje finansijske politike nezaduživanja, takozvane politike "crne nule", kao i značajnije finansiranje projekata za borbu protiv klimatskih promena.

A ko su Valter-Borjans i Esken?

On je doktor ekonomskih nauka, koji je u politiku ušao 1984. godine i vrlo brzo došao do pozicija na pokrajinskom nivou.

Od 2010. do 2017. godine bio pokrajinski ministar finansija u Severnoj Rajni Vestfaliji a u nemačkim medijima su ga često nazivali po nadimku Novabob, sačinjenom po prvim slovima njegovog imena i prezimena.

Osim toga, dobio je i nadimak "Robin Hud poreskih obveznika" kada se 2011. kao pokrajinski ministar finansija odlučio za poprilično spektakularan a za neke i kontroverzan potez u borbi protiv utajivača poreza.

On je naime odlučio da od jedne osobe, koja je ukrala datoteku o tajnim računima u švajcarskim bankama, kupi informacije o računima nemačkih državljana koji su utajili porez skrivanjem prihoda na računima u Švajcarskoj.

Tako je ovom i još ukupno desetorici "uzbunjivača" iz pokrajinskog budžeta plaćeno 18 miliona evra, što je mnoge utajivače poreza nateralo da se sami prijave što je sveukupno dovelo da pokrajinski budžet prihoduje dodatne 2,3 milijarde evra.

Ona je, pak, u javnosti znatno manje poznata savezna poslanica iz pokrajine Baden Virtemberg, a po zanimanju informatičarka. U Bundestagu je od 2013. godine, a istakla se u kampanjama za jednaka prava, prava potošača, digitalizaciju, kao i u protiv krajnje desnice. Ona pripada levičarskom krilu SPD-a, a zalaže se za državni intervencionizam u borbi protiv klimatskih promena.

Sve što ovaj duet traži je teško prihvatljivo za demohrišćane, naročito onaj deo koji se tiče promene finansijske politike zemlje. Izvori tvrde da je Merkel već odbacila bilo kakvu mogućnost promene koalicionog dogovora tako da je otvorena mogućnost da SPD izađe iz vlade.

To bi dovelo do toga da ili dođe do vanrednih parlamentarnih izbora ili da Nemačka zaista dobije manjinsku vladu, koja bi verovatno mogla nesmetano da vlada do kraja sledeće godine, budući da je budžet za 2020. već dobio zeleno svetlo.

Upražnjene resore kadrova SPD-a popunili bi demohrišćani, a šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer bi mogla da preuzme vicekancelarsko mesto i možda se u javnosti dokaže kao sposobna da vodi državu, naročito uzimajući u vidu da od 1. jula ove godine Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

U svakom slučaju, Nemačku očekuje poprilično vreo predbožićni period, iako su napolju temperature oko nula stepeni Celzijusa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike