Nafta opet poskupela, kako će ukidanje ograničenja kretanja uticati na cenu goriva

Cena sirove nafte na svetskom tržištu raste još od oktobra prošle godine i to svakako vidimo i na našim pumpama. Samo od marta u zavisnosti od vrste derivati su skuplji od pet do devet dinara po litru.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je da je sirova nafta sa 40 dorala po barelu došla do 70 u poslednjih šest meseci što znači da je porasla skoro 50 odsto, dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata.

"To pokazuje uticaj cene sirove nafte na cenu goriva, takoda je veći deo te promene već ugađen u cenu. Teško je reći da li će malo povećanje poslednje nedelje uticati na cenu, nema pravila", naveo je Mićović.

Prema njegovim rečima, u novembru je cena sirove nafte rasla, a cena goriva je bila u padu. Dodao je da naftne kompanije određuju cenu na osnovu cene svojih troškova.

Mićović je rekao da posledica promene cene nafte u stvari posledica očekivanja, a jedno takvo očekivanje smo imali početkom marta kada je cena nafte došla do 69 dolara po barelu, pa svako ko je tada kupio naftu je izgubio jer se cena tek posle tri meseca vratila na 70 dolara.

Juče je bio i sastanak zemlja izvoznica nafte, članica OPEK-a – i Rusije. Više je razloga za skok cene barela i to jedino može da ublaži povećanje proizvodnje nafte 

"OPEK je ostao na svojim prognozama iz aprila, tako da će tokom jula povećati svoje isporuke. Ništa revolucionarno se nije desilo", naveo je Mićović.

Napomenuo je da su se poslovna putovanja, kargo putovanja vratila gotovo u potpunosti, a turistička putovanja ne baš, ali kaže da je očigledno da povećanje mobilnosti dovodi do očekivanja kod proizvođača i to može da utiče na cenu.

Kada je reč o odlasku naših građana da kupe gorivo u susedne zemlje gde je jeftinije, napominje da to nije sivo tržište, ali da jeste gubitak novc za budžet Republike Srbije.

"Ovo je pokazna vežba za Ministarstvo finansija. Svi koji se vraćaju iz Grčke doneće nešto goriva iz Severno Makedonije", napomenuo je.

Vlada je prošle nedelje donela odluku da uskladi rezerve nafte i derivata sa zahtevima koje propisuje Evropska unija. Zemlje članice Unije morju da obezbede tromesečne rezerve, znači to će morati i naša zemlja.

To je veoma važno baš zbog kriznih situacija, vremnskih nepogoda, poremećaja snabdevanja ali i u slučaju naglih cenovnih poremećaja sirove nafte, – tako što može intervenisati količinma koje su kupljene kada je bila jeftinija i sprečiti velika poskupljenja derivata.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар