Na tron Svetog Petra Cetinjskog dolazi Joanikije, 100 godina posle prvog ustoličenja

Kada je pre tačno 100 godina, Gavrilo Dožić ustoličen na Cetinju, postao je prvi mitropolit crnogorsko-primorski nakon 1918. i ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve.

Sto godina kasnije na tron Svetog Petra Cetinjskog dolazi Joanikije Mićović, koji je upravo u Cetinjskom manastiru 1999. od tadašnjeg patrijarha Pavla dobio titulu vladike.

Sada neće biti narodnog zbora kao pre sto godina, ali ni političara. Ustoličenju će prisustvovati samo ljudi crkve.

"Ustoličenje mitropolita u ovom slučaju je isključivo verski čin i njemu ne treba davati nikakve političke oznake. U ovoj i više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru u Crnoj Gori", kaže mitropolit Joanikije.

Na mir ovih dana poziva i bivši premijer Duško Marković, koji kaže ako stvari krenu po zlu, neće biti važno ko je započeo i ko je kriv, već jedino ko je mogao, a nije sprečio sukobe.

Isto to Vlada Crne Gore poručuje predsedniku Milu Đukanoviću, podsećaju ga da je ranije priznavao mitropolita. Kažu da mu nije mesto na protestima jer upravo tako neće smiriti Crnu Goru, već izazvati surpotan efekat.

"Metaforički rečeno i jedna i druga strana se ponašaju kao ovnovi na brvnu gde svako poziva na mir slogu i ljubav a iza kulisa igra igru na granici ekscesa koja može da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori", kaže Miloš Bešić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

"Vi imate jednu stranu koja sasvim javno govori da će po svaku cenu da spreči jedan crkveni događaj, da će da atakuje na ljude da će da napadne manastir, takvih pokušaja je ranije bilo. A onda neko apeluje na obe strane da pokaže uzdražanost. Sad čujemo da se govori o ektremistima na raznim strane. Ne. Postoji jedna strana koja ide u ektremizam", kaže Bogoljub Šijaković, profesor na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu.

Danas će u Podgorici ispred hrama, gde počiva mitropolit Amfilohije, biti organizaovan doček patrijarhu srpskom Porfiriju.

Povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, patrijarh je ranije izjavio da u ima mnogo interesa i politke kojima ne želi da prlja svoj um.

A zašto je Cetinje toliko važno današnjoj Crnoj Gori? To je prestonica Crne Gore, na popisu tamošnje stanovništvo se skoro 100 odsto izjasnilo kao Crnogorci. To je jedini grad u kome nije bilo litija, ali je, pre Joanikija na Cetinju ustoličeno 40 crnogorsko primorskih mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар