Na toplotni talas imuni samo pridošli iz Afrike, a reč je životinjama

Da izbegnu vrućine i sačuvaju voće i povrće prodavci na pijacu dolaze u ranim jutarnjim satima. Tokom dana sklanjaju se u hladovinu, a proizvode  prskaju hladnom vodom. Kažu i da ne iznose mnogo robe na tezge, da se ne bi uvenula. Saglasni su da im je najteže od 13 do 17 časova popodne.

Visoke temperature najteže podnose hronični pacijenti, ali i zdravim  sobama je teško na suncu. Obim posla u Zavodu za urgentnu medicinu u Nišu povećan je za 50 odsto u odnosu na prethodni period.

Maja Knežević, lekar u Zavodu za urgentnu medicinu u Nišu, savetuje: " Potrebna je neka  lagana ishrana, da se izbegne boravak na suncu od 10 do 17 časova, da se uzima što više tečnosti, znači rehidracija."

Toplotu teško podnose i životinje u zološkom vrtu u Jagodini, osim afričkih žirafa i lavova čije su prirodno stanište savane i  polupustinje.

"Ovde kod nas je najteže medvedima, navikli su na hladovinu, mada mi  imamo dobre prostore, dosta drveća i područja gde oni mogu da se sklone, ali generalno njima najviše pažnje posvećujemo što se tuširanja tiče," kaže Ivana Ristić Ilić, direktorka Zoo vrta u Jagodini.

Spas od sunca i toplote oni koji su u mogućnosti traže uglavnom na  bazenima. U Vranju i okolini ih ima tri.

Meteorolozi najavljuju osveženje, već za par dana, od vikenda, očekuju  nas padavine i nešto prijatnije temperature.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар