Na svetski dan izbeglica – ugovor o stambenom zbrinjavanju za 60 porodica

Iako je cilj bio da do 2017. godine sve izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju rešeno stambeno pitanje, čak 12.000 porodice ostalo je sa tim nerešenim egzistencijalnim pitanjem, rekao je za RTS predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Odbor za rešavanje stambenog pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH početkom juna pozvao je sve prognane koji nemaju rešeno stambeno pitanje da se evidentiraju kod poverenika za izbeglice u lokalnim samoupravama.

"Pravo da se evidentiraju imaju sve porodice koje nemaju rešeno stambeno pitanje a nakon što budu obezbeđena sredstva biće raspisan konkurs za kupovinu građevinskog materijala, montažmih kuća, seoskih domaćinstava…", objašnjava Linta. 

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić u martu ove godine dogovoreno je da svim izbeglicama bude rešeno stambeno pitanje. 

Mali broj Srba se vratio u zemlje iz kojih je izbegao a mnogi imaju nerešeno pitanje stečenih prava i otete privatne imovine. 

"Preko milion proteranih Srba suočava se sa brojnim imovinskim pitanjima zbog čega je neophodan suštinski dijalog sa Hrvatskom  i BiH kako bi se rešilo pitanje otete privatne imovine i stečenih prava", rekao je za RTS Miodrag Linta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike