Na prodaju fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku, šta će biti sa 400 radnika

Prema zapisniku sa vanredne skupštine akcionara, objavljenom na sajtu Fabrike bakarnih cevi, firma je krajem prošle godine promenila naziv i osnovnu delatnost iz proizvodne u trgovinsku.

Razlozi za promenu su, kako navodi rukovodstvo, gubici u poslovanju i prilagođavanje tržištu. Prošle nedelje doneta je i odluka o sprovođenju socijalnog programa. Sve to je uznemirilo radnike.

"Ovo je veoma teška i mučna situacija, s tim što se se taj sam proces odvijao bez najave, faktički nije bilo najave da će se tako nešto dogoditi. Ovom odlukom o novoj sistematizaciji gde se planira da dvanaest radnika ostane da radi u fabrici, faktički bez posla ostaće nekih 280 radnika koji su stalno zaposleni i gde će se sprovesti socijalni program i 80 do 100 radnika koji su bili upošljeni na privremenim i povremenim poslovima", ističe Vladimir Salković, predsednik Industrijskog sindikata fabrike "Bakarne cevi A.D. Majdanpek".

U Majdanpeku danas živi oko 5.000 stanovnika. Većina zaposlenih radi u rudarsko-metalurškom kompleksu, rudniku bakra i fabrici bakarnih cevi.

Ovakav razvoj situacije je, kažu građani, strašan i veliki.

"Lokalna samouprava ponmo prati dešavanja u fabrici bakarnih cevi. Svakako smo najviše zabrinuti za sudbinu tih radnika i njihovih porodica. Prema našim informacijama, za kupovinu fabrike bakarnih cevi bila je zainteresovana jedna grčka kompanija i opština, lokalna samouprava može pomoći u tom smislu u pronalaženju novih partnera koji su zainteresovani za kupovinu fabrike bakarnih cevi", poručuje Nikola Naunović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek.

U ovom trenutku izvesno je samo to da je fabrika na prodaju, da proizvodnje u januaru nema i da su radnici i dalje na prinudnom odmoru. Na pitanje kako će fabrika nastaviti poslovanje za sada još uvek nema znaničnih odgovora.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike