Na onlajn oglašavanje potrošeno 37 miliona evra

Tek devetu godinu zaredom svode se računi u internet svetu u Srbiji. U prethodnoj godini na onlajn oglašavanje potrošeno je gotovo 37 miliona evra.

"Dobra vest je da očigledno imamo rast, 36 miliona je oko 20, 22 odsto od ukupnog oglašavanja na našem tržištu. Od svog novca koji se koristi za oglašavanje, na razvijenim tržištima je to 50 plus. U tom smislu, mi i dalje kaskamo. S druge strane, ovo znači rast od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu", ukazuje menadžer Rade Tričković.

Na razvijenijim tržištima, na primer u Americi, digitalni mediji su u odnosu na tradicionalne medije zastupljeni više od 50 odsto. Ulaganja u njihov razvoj beleži se u milijardama dolara. Izazov već godinama je i zaštita na internetu.

Firme se sve više oglašavaju na internetu 

Predavač iz SAD Nikodem Sarna objašnjava da kompanije koje se oglašavaju na internetu očekuju garanciju što je, kaže, danas teško.

"I kada mislite da imate kontrolu, uvek postoji neko ko to može da ugrozi", dodaje Sarna.

"Trudimo se da našim klijentima internet bude sigrnije mesto za poslovanje i oglašavanje, pomažemo im da uklone neželjene reklame i da se izbore sa internet botovima", navodi predavač iz Poljske Edvard Koton.

I kompanije u regionu svoje poslovanje sve više premeštaju na internet. Doduše, savet je da ka digitalnoj transformaciji treba ići postepeno.

"Menadžment mora biti svestan koji su trendovi, mora imati jasne planove šta se želi postići i onda taj deo spuštati na celu ekipu i važno je da su svi u firmi informisani šta se želi postići, da se radi sa menadžerima, sa voditeljima sektora, da oni usvoje taj majset i guraju ka istom cilju", ističe Anita Lacmanović iz SAP-a.

"U tom smislu, želimo da povećamo znanje u tom domenu i da pospešimo da se otvori debata da ne dođe do nekih skanadala koji su se dešavali prethodnih godina u svetu", napominje Nenad Milić iz IAB-a.

Digitalizacija države prioritet 

Digitalizacija je visoko na agendi i u Vladi Srbije. To potrđuje i reforma javne iprave. Predsednica Vlade u njoj vidi šansu da promeni privredu, obrazovanje, kulturu. Zato navodi primere.

"Danas imate servis kakav je e-beba, da kada dobijete novorođenče da ne trčite na šest različitih šaltera, da vam treba tri slobodna dana sa posla da izvadite matični list", napominje premijerka Ana Brnabić.

Jedna od glavnih tema konferencije – povrenje na internetu, u praksi je najviše poljuljano lažnim vestima.

"Mnogo vremena vam ide na odgovoranje na lažne informacije, a opet sa druge strane, ako odaberete da ne odgovrate, nego da radite posao za koji vas građani plaćaju, onda fejk njuz postaje viralan", ukazuje Brnabićeva.

Industrija ima probleme, ali to nije novo. Ključ je, saglasni su učesnici Digital deja, u kreativnosti. Društvene mreže mogu da pomognu ako se koriste na inovatvan način.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike