Na koji način se manipuliše papirima o ispravnosti autobusa

Veliki broj ekskurzija ovih dana je otkazan zbog nekompletnih dokumenta ili tehničke neispravnosti autobusa. Osnovno pravilo je da u autobusu moraju biti ispravni bezbednosni pojasevi na svim mestima.

Bilo je pokušaja naknadne ugradnje uz improvizacije, što je bio razlog da saobraćajna policija takva vozila uputi na vanredni tehnički pregled.

Manipulisalo se i papirima o tehničkoj ispravnosti, prepravljani su datumi, a bilo je i zamerki na status vozača bez potrebne licence Agencije za bezbednost saobraćaja ili su bili lažirani papiri o vremenu upravljana vozilom.

"Prilikom kontrole je primećeno da određeni prevoznici, odnosno vozači dostavljaju dokumentaciju na kojoj su prepravljeni datumi, dakle lekarski pregledi, uverenja o tehničkoj ispravnosti sa datumom koji je promenjen, odnosno falsifikovan kako bi autobus odnosno vozač mogao da vozi decu. Posebno se falsifikuju potvrde o korišenju slobodnog vremena", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednsot saobraćaja. 

Roditelji i direktori su većinom razočarani, jer su prevoznici birani na tenderima, pa nisu očekivali ovakve probleme. Stručnjaci kazu da bezbednost dece nema alternativu.

"Roditelji imaju pravo da traže oštetu. Imaju pravo da traže raskid ugovora sa organizatorom putovanja, jer je organizator putovanja onaj ko treba da ispuni sve zakonom propisane uslove putovanja", istakao je Okanović. 

Odgovornost se, pravno gledano, svodi na organizatora putovanja, kažu stručnjaci jer svaka škola je u ovom slučaju u ulozi poštenog korisnika usluge i nije u mogućnosti da sama proverava ispravnost prevoza. Na narednim tenderima, pored cene, za škole odlučujući faktor mora biti i bezbednsot.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike