Na Klinici za neurohirurgiju u Nišu operacije na mozgu uz pomoć neuronavigacije

81-odišnji Živojin i dvadesetšestogodišnji Slavoljub potpuno se samostalnu kreću posle teških operacija tumora na mozgu.

"Dobro, odlično, zdravo, dobro sve za sad se krećem normalno", kaže Živojin Petrović, pacijent iz Leskovca.

"Za nedelju dana tegobe u glavi, bolovi jaki, sve je dobro prošlo, super se osećam, kao da ništa nije bilo", navodi Slavoljub Petković, pacijent iz Vlasotinca.

Neuronavigacija omogućava preciznost, bez nje lekari kod ovakvih operacija rade na osnovu snimaka sa magnatne rezonance ili skenera, ali se, kako kažu, tumor često nalazi u motornim zonama ili u dubokim strukturama mozga.

"Dolazimo do tumora koji je jasno označen i uz pomoć navigacije vidimo da je tu, koristimo Kjuzu aparat koji nam služi za uklanjanje tumorske mase, uklonimo tumorsku masu i na taj način poštedimo okolno zdravo tkivo, nakon interevencije pacijenti nam izlaze bez neurološkog deficita", objašnjava Prof. dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neuorohirurgiju u Nišu.

"Imamo osposobljen kadar tako da očekujemo u skorijem intervalu da zajedno sa Ministartsvom zdravlja dobijemo taj aparat i kao što ste čuli na taj način omogućiti što kraće i preciznije lečenje sa što manje komplikacija", navodi Prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu.

Pacijenti iz Leskovca i Vlasotinca zadovoljni su svojim oporavkom i raduju se brzom povratku kući.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike