Na godišnjem hodočašću u Meki 60.000 ljudi

Odeveni u belo i sa kišobranima kojima se štite od sunca, 60.000 saudijskih državljana i stanovnika obavlja obred, koji su muslimani dužni da obave jednom u životu ako to mogu sebi da priušte, dok je 2019. to učinilo oko 2,5 miliona ljudi.

"Molim Boga da zaustavi koronavirus, to nas je jako uplašilo i učinilo situaciju veoma teškom", rekao je palestinski hodočasnik Hasan Jabari.

S obzirom na koronavirus, vlasti su ograničile pristup tako da je omogućen samo hodočasnicima od 18 do 65 godina koji su u potpunosti vakcinisani protiv i ne boluju od hroničnih bolesti.

Roboti se koriste za dezinfekciju Velike džamije u Meki i njenog dvorišta, a takođe i za distribuciju boca vode zamzam, koja se ispumpava iz svetog bunara u Meki, a sve s cilje da se smanji interakcija među ljudima i obezbedi fizičko distanciranje.

Termalne kamere na ulazima u Veliku džamiju kontrolišu temperaturu hodočasnika.

Za hodočasnike je obezbeđeno oko 3.000 električnih kolica, koja takođe nose narukvice za elektronsku identifikaciju povezane na GPS.

Male grupe hodočasnika sa maskama na licu od subote kruže oko Kabe – kamene građevine koja je najsvetija u islamu i pravac u kojem se muslimani moraju moliti – dok zdravstveni radnici nadgledaju njihova kretanja.

Potom će se uputiti do Mine, 7 kilometara severoistočno od Velike džamije u Meki, gde će provesti dan u molitvi pre nego što će se uputiti na planinu Arafat, gde je prorok Mohamed održao poslednju besedu.

Na raspolaganju je oko 500 zdravstvenih volontera koji nude medicinsku pomoć, a postavljena su 62 ekrana za emitovanje poruka o poštovanju mere i držanju distance na različitim jezicima.

Tokom godina kraljevstvo je potrošilo milijarde dolara na to da jedno od najvećih verskih okupljanja na svetu učini sigurnijim. Saudijskoj Arabiji dobija veliku zaradu od boravka vernika, prevoza, taksi i poklona.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар