Muškarac koji je podigao noge na sto Nensi Pelosi proglašen krivim

Ričard Barnet je pozirao pred kamerama nakon što je upao u kancelariju Nensi Pelosi. Prema navodima zvaničnika, on je bio naoružan pištoljem za omamljivanje i mogao je da naudi Pelosijevoj.

Porota je raspravljala manje od tri sata pre nego što je Barneta osudila po svih osam optužbi, između ostalog za ometanje službenog postupka, ulazak i boravak u zgradi ili na terenu sa smrtonosnim oružjem i krađu državne imovine.

Tužioci su tvrdili da je Barnet (62) došao u Vašington iz svog doma u Arkanzasu, udaljenog 1.600 kilometara, spreman za nasilje.

"Možemo samo da zamislimo šta bi se dogodilo da je (Pelosijeva) bila tamo u to vreme", navela je savezna tužiteljka Alison Praut.

Nensi Pelosi, koja je u to vreme bila predsednica Predstavničkog doma, bila je primorana da pobegne iz dvorane sa drugim poslanicima kad su demonstranti upali u zgradu.

Barnet, bivši vatrogasac, tvrdio je da ga je "poneo momenat", a nakon presude je rekao da nije dobio pravično suđenje jer porotu nisu činili njegovi "vršnjaci". Advokat je najavio da će se žaliti.

Sudija mu je dozvolio da ostane na slobodi do izricanja kazne 3. maja, a mogao bi da dobije decenije robije.

Suđenje Barnetu bilo je jedno od najzanimljivijih kada je reč o upadu u Kongres 6. januara 2021. Više od 940 ljudi optuženo je za savezne zločine, a skoro 500 ih je do sada priznalo krivicu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike