Mun otvoren za sastanak sa Kimom ali pod određenim uslovima

AP napominje da je Mun to rekao nakon što su se dve zemlje dogovorile da će sarađivati na Zimskim olimpijskim igrama, koje sledećeg meseca počinju u Južnoj Koreji.

Mun je istakao da je otvoren za sastanak sa Kimom da bi se rešio problem oko severnokorejskog nuklearnog programa, ali je istakao da uspeh takvog sastanka mora da bude garantovan pre njegovog održavanja.

On je naveo da će se založiti i za dalje razgovore sa Severnom Korejom.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je juče, posle prvog dela sastanka delegacija dve Koreje, prvog od 2015. godine, da će Severna Koreja poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. do 25. februara biti održane u Južnoj Koreji.

Sastanak je održan u demilitarizovanoj zoni, u pograničnom severnokorejskom gradu Panmundžomu.

Pregovore je predložio Seul kako bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu i kako bi se ponovo spojile porodice razdvojene tokom rata u vreme novogodišnjih praznika u februaru, rekao je zamenik ministra za ujedinjenje Čun Hae Sung, prenosi Rojters.

Južna Koreja predložila je i da atletičari iz obe Koreje zajedno marširaju na ceremoniji otvaranja igara i drugim zajedničkim aktivnostima.

Dogovoreno je da u delegaciji Severne Koreje budu zvaničnici, atletičari, navijači i novinari.

Šef severnokorejske delegacije Ri Son Gvon rekao je na početku pregovora da su došli na pregovore sa ozbiljnim i iskrenim namerama.

Predstavnici severnokorejske delegacije na svojim odelima nosili su značku sa likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Potom je objavljeno da je Severna Koreja ponovo otvorila prekinutu vojnu telefonsku liniju sa Južnom Korejom.

To je potvrđeno i u južnokorejskoj vladi, gde se navodi da će linija od danas normalno funkcionisati, prenosi Jonhap.

U februaru 2016. godine prekinut je taj granični komunikacioni kanal u znak protesta što je Seul zatvorio zajenički industrijski kompleks.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike