Može li novi plan obezbediti energetsku samostalnost EU i koliko će to da je košta

Novi energetski plan Evropske unije nazvan "RePower" treba da obezbedi nove izvore energije – štednjom i povećanjem energetske efikasnosti sa 9 na 13 odsto, a zelene energije sa 40 na 45 odsto. Investiraće se i u naftnu i gasnu infrastrukturu u zemljama koje najviše zavise od ruskog uvoza.

"Putinov rat, kao što vidite, ozbiljno remeti tržište energije. On, s jedne strane, pokazuje koliko smo zavisni od fosilnih goriva, ali i koliko smo ranjivi oslanjajući se na uvoz iz Rusije. Zato što pre moramo smanjiti tu našu zavisnost", ističe predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U slučaju gasne krize Austrija će zakonom obavezati kompanije da državi na raspolaganje stave i svoje rezerve gasa. Nemačka građane ponovo poziva na hitnu štednju energije. Rumunija je spremna da iz domaćih izvora obezbedi jeftiniji gas.

"Pouzdano znamo da ćemo već krajem juna imati prvi molekul gasa koji će doći iz Crnog mora u naš sistem. Onog trenutka kada ga dobijemo Rumunija će postati važan regionalni igrač", kaže premijer Rumunije Nikolaje Čuka.

Na predlog Sjedinjnih Američkih Dražava da Brisel uvede taksu na uvoz ruske nafte pre embarga – Kremlj oštro uzvraća.

"To je pitanje ekonomske efikasnosti. Predlog da se uvedu carine na rusku naftu znači da će kupci morati da plate više ili da traže alternativne dobavljače", smatra portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Finci spremaju krizni plan u slučaju prekida dotoka ruskog gasa jer najavljuju arbitražu protiv Gasproma zbog zahteva da gas plaćaju rubljama.

Za italijanski energetski gigant "Eni" to nije problem – kompanija je otvorila račun u ruskoj valuti u "Gasprombanci" kako bi platila račun koji dospeva ovih dana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike