Moskva tvrdi da pomera linije fronta na istoku; Kijev: Odbijen napad na Ugledar

Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima. U strateški važnom gradu Nikolajevu, boravili su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.

"Razgovarali smo o situaciji na jugu Ukrajine, posledicama ruskih raketnih i bespilotnih napada. Posebno smo razmotrili stanje energetske infrastrukture i tempo obnove", naveo je Zelenski.

Ruske snage saopštile su da postepeno napreduju na frontu u istočnoj Ukrajini. Proruske vlasti u Donjeckoj oblasti tvrde da su njihove snage obezbedile uporište u rudarskom gradu, Ugledaru.

Sa druge strane, generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ruske trupe izvele tri raketna udara u poslednja 24 sata, a da je meta jednog od njih bio Harkov.

Kako ističe, uspešno je odbijen napad na Ugledar i Blagodatno, selo severno od Bahmuta.

O tome šta se dešavalo pre početka rata u Ukrajini i Putinovim navodnim pretnjama raketnim udarom, govorio je bivši britanski premijer.

"U jednom trenutku mi je zapretio i rekao: ‘Borise, ne želim da te povredim, ali s projektilom bi to trajalo samo minut ili nešto slično’. Veselo", izjavio je Boris Džonson.

Kremlj oštro demantuje. "Nije bilo pretnji raketnim udarima. To je laž. Pitanje je s kojim je ciljem izabrao takvu verziju. Ili je nesvesna, jer možda nije razumeo o čemu je govorio predsednik Putin", odgovara portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iako je bilo najava da bi britanski "čelendžeri" do kraja marta mogli da se isporuče Ukrajini, Ben Volas, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da će tenkovi koje je London obećao Kijevu, biti na liniji fronta pre leta, ne dajući tačan datum. 

Posebnu pažnju održavanju dijaloga Vašingtona i Moskve želi da posveti nova američka ambasdorka u Rusiji.

Pošto je Lin Trejsi predala akreditive, poruku da nije doborodošla "preneli" su joj okupljeni na protestu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike