Moskva: SAD odgovorne za napad u Brjansku; EU upozorava Kinu na sankcije ako naoruža Rusiju

Žestoke borbe vode se duž cele linije fronta – na istoku i jugu zemlje. Najteže borbe i dalje se vode oko grada Bahmuta.

Na prilazima Bahmutu, strateški važnom gradu preko koga se ukrajinske trupe na istoku zemlje snabdevaju zalihama, dignuti su u vazduh gotovo svi mostovi. Kijev tvrdi – srušili su ih Rusi, Moskva optužuje ukrajinske snage.

Osnivač ruske vojne grupe "Vagner" tvrdi da su ruske snage opkolile Bahmut. Poziva predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da naredi povlačenje ukrajinskih trupa iz tog grada.

U Rusiji se nastavlja istraga prekjučerašnjeg napada u Brjanskoj oblasti.

"Teroristički napad u ruskoj Brjanskoj oblasti biće pažljivo istražen i biće preduzete sve neophodne preventivne mere da se takvi incidenti spreče u budućnosti", izjavio je portparol predsednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Ambasador rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da su američke vlasti odgovorne za teroristički napad u Brjanskoj oblasti, jer su njegovi izvršioci inspirisani podrškom Ukrajine iz SAD.

Kijev ponovo demantuje da je Ukrajina izvršila napade unutar ruske teritorije.

Sastanak šefova diplomatija Grupe 20 u Indiji završen je bez zajedničke deklaracije o ukrajinskom ratu. Međutim, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, vidljiv je "mali napredak" u diplomatiji sa Rusijom. 

Zvaničnik Evropske unije izjavio je da bi se smatralo apsolutnim prelaskom "crvene linije" ako bi Kina slala oružje Rusiji i da bi u tom slučaju EU odgovorila sankcijama prema Pekingu.

Vašington priprema i novi paket pomoći Kijevu, vredan 400 miliona dolara, koji obuhvata rakete, municiju za borbena vozila i pontonske mostove.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike