Molba i apel vozačima da ne piju alkohol, veliki broj nastradalih na putevima opominje

Gostujući u Jutarnjem programu Arsov kaže da će saobraćajna policija, pored kontrole saobraćaja, vršiti i regulisanje saobraćaja da, ukoliko je to moguće, ubrza i smanji čekanje na pojedinim putnim pravcima.

Prema njegovim rečima, juče u toku popodneva i tokom noći otkrivena su dva vozača koji su vozila pod uticajem alkohola sa više od dva promila i pet vozača koji su vozili pod uticajem psihoaktivnih sredstava.

Podseća da je tokom praznika broj alkoholisanih vozača dva ili tri puta veći od prosečnog broja otkrivenih vozača u toku godine.

"Apel i molba za sve vozače je da ne konzumiraju alkohol, da ne sedaju na mesto vozača već da idu javnim prevozom ili da ih neko drugo lice preveze do krajnjih odredišta. Veliki broj nastradalih na našim putevima treba da bude opomena za sve vozače da to može da se desi baš i njima i njihovim najbližima", ističe načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Prema njegovim rečima policije će biti na svim onim mestima gde su prethodna iskustva pokazala da se vozači okupljaju, voze pod uticajem alkohola, prekoračuju brzinu.

Kontrola brzine će se sprovoditi na svim onim deonicama gde je analiza MUP-a pokazala da se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode i gde je brzina bila uzrok saobraćajnih nezgoda.

Ibarska magistrala najkritičnija

Načelnik Uprave saobraćajne policije kaže da je Ibarska magistrala i dalje najkritičnija i to deonica od Preljine do Kraljeva i od Novog Pazara do Ribarića ali i deonica od Stepojevca do Lazarevca.

Pored deonica na Ibarskoj magistrali kritično je i na deonici Novi Sad-Zrenjanin i Novi Sad-Šabac.

Kada se govori o prekoračenju brzne najveću brzinu van naselja su zabeležili presretači koji su na auto-putu Beograd-Niš kod Velike Plane zaustavili državljanina Turske koji je automobilom marke "mercedes" upravljao brzinom 230 kilometara na čas.

"To su primeri nasilničke vožnje kada neko ko vozi preko 100 kilometara na sat van naselja i preko 90 kilometara na sat u naselju od ograničenja brzine", naglašava Arsov i dodaje da je nasilnička vožnja na žalost čest slučaj na našim putevima.

Načelnik Uprave saobraćajne policije poručuje da će zajedno sa pojačanom kontrolom alkohola policija vršiti i pojačanu kontrolu psihoaktivnih supstanci jer se pokazalo da na našim putevima određen broj vozača, posebno mlađih, voze pod uticajem tih sredstava i uglavnom čine i druge prekršaje: voze pod zabranom, voze vozila kod kojih nije produžena registraciona nalepnica, prekoračuju brzinu.

Srbija je u učestvovala u međunarodnoj akciji, koja se sprovodi u 30 država, pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine.

Za sedam dana bilo je 24.634 vozača koji su vozili brzinom većom od dozvoljene.

Za nedelju dana bilo je 6.780 prekršaja na putevima van naselja, 17.854 prekršaja u naselju, 3.229 prekršaja prekoračenja brzine u zoni pešačkih prelaza i 6.283 ostalih prekršaja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар