Mogu li građani već sutra da očekuju početak grejanja

U Srbiji ima 60 toplana, sve su krenule sa probnim radom, s tim što su neke probe tople, a neke hladne. Dejan Stojanović je u Jutarnjem programu rekao da se to uglavnom definiše odlukama o uslovima i načinu snabdevanja energijom, i da svaka lokalna samouprava to uređuje.

"Ono što je neki standard, to je da toplane počinju sezonu 15. oktobra, a da su u pripravnosti ukoliko prosečne temperature budu ispod 12 stepeni od 1. oktobra", navodi Stojanović.

Ističe da će danas i sutra manje više sve toplane krenuti sa toplim probama, a u zavisnosti od temperature, to će preći u isporuku toplotne energije, odnosno grejanje.

Objašnjava da je 12 stepeni prosečna dnevna temperatura koja predstavlja granicu da bi toplane krenule sa grejanjem u određenom gradu, a da propis definiše da je potrebno da ta temperatura potraje negde jedan, a negde tri dana.

"Postoje određene razlike, ali mislim da se već od sutrašnjeg dana stvaraju uslovi za isporuku toplotne energije", kaže Stojanović.

Navodi da određeni remonti i radovi nisu završeni, ali da ne bi trebalo da ugrožavaju grejanje.

"Za sâm start grejne sezone postoji dovoljna količina energenata. Pratićemo šta se dešava na svetskom tržištu. Moramo podsetiti da toplane u Srbiji sve energente i energiju nabavljaju po tržišnim uslovima. Svi smo svedoci šta se dešava na svetskim berzama, i električne energije i prirodnog gasa i nafte. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu", ističe Stojanović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар