Mogerinijeva: U interesu EU da pojača saradnju sa Zapadnim Balkanom

Mogerinijeva kaže da su šefovi diplomatija 28 zemlja članica EU na današnjem sastanku u Luksemburgu imali opširnu diskusiju o odnosima sa Zapadnim Balkanom.

"Ponovili smo naš jasan angažman i podršku za ceo region, za naših šest partnera i za perspektivu proširenja", izjavila je Mogerinijeva.

Šefica EU diplomatije, koja predsedava Savetom ministara spoljnih poslova, naglašava da su ministri dali jasnu podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru. 

Strategija je predstavila kredibilnu perspektivu proširenja EU na Zapadni Balkan navodeći da su Srbija i Crna Gora kao lideri u procesu evrointegracija u mogućnosti da 2025. godine dobiju članstvo u EU.

"Jasna je i podrška nastavku rada sa Zapadnim Balkanom. U interesu EU i zemalja članica EU je da pojačaju saradnju sa regionom i daju još snažniji kredibilitet pristupanju regiona EU", zaključila je Mogerinijeva.

Ministri spoljnih poslova EU diskusiju o Zapadnom Balkanu održali su u svetlu priprema za samit EU–Zapadni Balkan koji se sredinom maja održava u Sofiji.

Mogerinijeva je najavila da utorak uveče stiže u zvaničnu posetu regionu. Tom prilikom ona će posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike