Mogerini: Sporazum Beograda i Prištine među 12 najvećih dostignuća EU

Mogerini je konstatovala da je 2015. godina bila teška i intenzivna, ali ujedno i godina velikih i značajnih dostignuća koje EU želi da nastavi i u 2016. godini.

Ta dostignuća, kako kaže Mogerini, podsećaju da ima još mnogo posla i da diplomatija, multilateralizam, upornost i strpljivi optimizam mogu da dovedu do velikih rezultata.

"Godina 2015. bila je kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma uz posredovanje EU", napisala je Mogerini, prenosi Tanjug.

Pregovori su dobili novi tempo, ocenila je Mogerini i dodala da će oni i dalje biti teški, ali da su Beograd i Priština preduzeli odlučan i istorijski korak u pravcu evropskih integracija.

"Otvorili smo prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, dok je Kosovo potpisalo SSP. To je veliko dostignuće za Balkan i za sve Evropljane", istakla je Mogerini.

U najznačajnija dostignuća, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, je ubrojila sporazum o iranskom nuklearnom programu, odgovor na izbegličku krizu, ujedinjenu borbu protiv terorizma, globalnu opredeljenost u borbi protiv klimatskih promena, pregovore o mirovnom rešenju za Libiju, kao i razgovore o okončanju sukoba u Siriji.

Prema njenom mišljenju, u 12 dostignuća spadaju i jačanje odnosa EU i Afrike, kao i prijateljstva sa Kubom i Latinskom Amerikom, čvršći odnosi sa istočnim partnerima, osnaživanje partnerstva sa Kinom, kao i pokretanje bliskoistočnog kvarteta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar