Najbrže vesti u Srbiji

Mogerini Maduru: Ustavotvorna skupština donela bi nove sukobe

Maduro namerava da 30. jula održi glasanje kako bi se formirala građanska Ustavotvorna skupština koja bi izmenila postojeći ustav, dok protivnici te ideje strahuju da bi parlament time bio skrajnut.

"Sazivanje takve skupštine rizikuje da donese dalju polarizaciju zemlje i još veće sukobe", rekla je Mogerinijeva nakon što su ministri spoljnih poslova EU razgovarali o tom pitanju, prenosi AFP.

Mogerinijeva je ukazala da bi bilo korisno kada bi venecuelanska vlada razmotrila političke poteze u cilju ublažavanja tenzija i stvaranja boljih uslova za dalji rad na mirnom rešenju.

Ona je, takođe, izrazila podršku simboličnom masovnom glasanju opozicije protiv Madurovih planova o izmen ustava, istakavši da je "time pokazana spremnost naroda u Venecueli da za svoje probleme hitno dobije mirno rešenje".

Upitana da li bi EU mogla da razmotri uvođenje sankcija Venecueli ako Maduro ostane pri planu o skupštini, Mogerinijeva je odgovorila da su "sve opcije uvek na stolu za političko razmatranje".

Opozicija smatra da je cilj referenduma planiranog za 30. jul da ustavotvornu skupštinu napuni vladinim pristalicama i Maduru omogući da eliminiše sve prepreke za svoju vlast, te da tako uspostavi sistem u kome bi dominirala njegova Socijalistička partija, navodi AP.

I Vašington podržao nezvanično glasanje u Venecueli

Bela kuća podržala je nezvanični referendum koji je organizovala opozicija u Venecueli, istakavši da je to glasanje "očigledna osuda" vladajućeg režima.

"Čestitamo narodu Venecuele na ogromnoj izlaznosti na jučerašnjem referendumu. Osuđujemo nasilje koje vladine siledžije sprovode nad nedužnim glasačima", rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser, prenosi AFP.

Na glasanje koje je organizovala opozicija u nedelju izašlo je sedam miliona od ukupno 19 miliona venecuelanskih glasača, a velika većina glasala je protiv predsednika Nikolasa Madura i njegovih planova da izmeni ustav zemlje, podseća francuska agencija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike