Mogerini i Han povodom godišnjice genocida u Srebrenici: Mora prestati negiranje zločina

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednsot Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su danas povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici da ta tragedija i dalje progoni čovečanstvo i upozorili da se mora okončati praksa nekažnjavanja i negiranja zločina.

„Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u savremenoj evropskoj istoriji“, naveli su Mogerini i Han u zajedničkom saopštenju.

Dodajući da uz sećanje mora postojati i „odgovornost da se učvrsti mir i obezbedi stabilna budućnost za sve ljude koji žive u BiH i širem regionu“, Mogerini i Han su naglasili da se mora prestati s poricanjem zločina i prevladati nasleđe prošlosti.

„Nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ni veličanju ratnih zločinaca. Pokušaji prekrajanja istorije u BiH ili ma gde drugo su neprihvatljivi“, naveli su Mogerini i Han.

Evropski zvaničnici naveli su još da će „EU nastaviti da podržava BiH u uspostavljanju društva u kojem provladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo“ dodajući da prioritet svih političkih lidera u BiH treba da bude rad na podsticanju dijaloga i poštovanja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike