Mobilni planetarijum iz gradskog budžeta

"Sferni bioskop", koji prikazuje slike zvezdanog neba i objekata u vasioni – uz predavanja stručnjaka Centra za promociju nauke iz Beograda, zanimljiv je način da se sazna nešto novo. Za nekoliko dana, mobilni planetarijum posetiće oko hiljadu i po pirotskih učenika.

Vrednost ovog projekta je oko 300.000 dinara i deo je programa "Reforme poreza na imovinu" koji realizuju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, nadležna ministarstva i lokalne samouprave.

"Opštinama i gradu Pirotu pomogli smo da efikasnije naplate taj porez, da prošire obuhvat. Drugim rečima, da one nepokretnosti koje nisu evidentirane, uđu u evidenciju", objašnjava Aleksandar Grunauer, iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Prema rečima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, ukupan prihod od poreza na imovinu u budžetu grada je oko 230 miliona dinara:

"I ove godine, mogu da kažem da je prihod veći u ostvarenju, u odnosu na prošlu godinu. To je zbog bolje naplate, a cene nismo povećavali, ni osnovicu, ni stopu."

U okviru participativnog budžetiranja, prošle godine je odlukom građana urađeno proširenje Vrtića "Bambi", a narednih meseci završiće se uređivanje parka u selu Trnjani, koje će koštati oko 500 hiljada dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike