MMF povećao izglede za globalni rast u 2023.godini, Britanija ide u recesiju

MMF je saopštio da će globalni rast ipak pasti na 2,9 odsto u 2023, sa 3,4 odsto u 2022, ali njegove najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na predviđanje iz oktobra od 2,7 odsto rasta ove godine.

Glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinčas rekao je da su se rizici recesije smanjili i centralne banke postižu napredak u kontroli inflacije, ali je potrebno više rada na obuzdavanju cena i da bi novi poremećaji mogli da dođu zbog dalje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv kovid-19.

"Moramo biti spremni i očekivati neočekivano, ali to bi moglo da predstavlja prekretnicu, s dostizanjem rasta i padom inflacije", rekao je Gurinčas o izgledima za ovu godinu.

U svojim prognozama BDP-a za 2023, MMF je saopštio da sada očekuje rast BDP-a u SAD od 1,4 odsto, više od 1 odsto predviđenog u oktobru i nakon rasta od 2 odsto u 2022. Naveo je jaču potrošnju i ulaganja od očekivane u trećem kvartalu 2022, snažno tržište rada i jake potrošačke bilanse.

Saopšteno je da je eurozona ostvarila slične dobitke, s tim da se rast za 2023. za Evropu sada predviđa na 0,7 odsto, u odnosu na 0,5 odsto u izgledima za oktobar, nakon rasta od 3,5 odsto 2022.

MMF je rekao da se Evropa brže prilagodila višim troškovima energije nego očekivano, a smanjenje cena energenata pomoglo je tom regionu.

Velika Britanija je jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će biti u recesiji ove godine, s padom BDP-a od 0,6 odsto, dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

MMF je znatno povećao izglede kineskog rasta za 2023, na 5,2 odsto s 4,4 odsto u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika "nulte borbe protiv kovida" 2022. smanjila stopu rasta Kine na 3 odsto – tempo ispod svetskog proseka po prvi put u više od 40 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike