Mladi preduzetnici u Srbiji – manjak novca ali i biznis znanja

U poslednjih nekoliko godina sve je više mladih koji reše da svoju ideju pretvore u delo, a među njima je i sve više onih koji beleže globalne uspehe.

Direktorka Naučno-tehnološki park u Beogradu Gordana Danilović Grković navodi za RTS da startapovi donose revoluciju i da je u NTP-u zaposleno oko 1.200 visokoobrazovanih ljudi koji svoje proizvode izvoze.

"U kompleksu Naučno-tehnološkog parka razvijalo je inovacije, nove proizvode i usluge više od 140 kompanija i one sad zapošljavaju između 1.200 i 1.300 ljudi. Neke od njih su rasle jako brzo i nisu više u samom parku, kompleksu već nastavljaju svoj razvoj u gradu Beogradu što je naš doprinos", navodi Danilović Grkovićeva.

Ukazuje da svi spominju nedostatak novca kao nešto što ih ometa ka puta razvoja ideje.

"Ono što svi vidimo kad hoćemo nešto da razvijemo je nedostatak novca, ali nedostatak novca nije najveći problem, najveći problem su ustvari biznis znanja. Kada ovladate biznis znanjima i kada možete da vodite svoj biznis ka razvoju onda se novac pojavi", navodi Danilović Grkovićeva.

Istakla je da je Srbija sada u fazi razvoja jednog uređenog inovacionog ekosistema, i to je, kaže, dosta dobra faza.

Izvoz domaćeg IT-a brzo raste, određeni segmenti kao što su startapovi imali su možda i najbolju godinu. Međutim, procene su da Srbiji treba od 800 do 1.200 startapa godišnje. 

"Cilj se neće sam postići, moramo svi zajedno još mnogo više da radimo da sistem funkcioniše. Ali ako Slovenija može između 100 i 150 startapova godišnje onda mi možemo glatko tri do četiri puta više", kaže ona. 

Naučno-tehnološki park Beograd objaviće na jesen poziv startapovima za dodelu grantova.

"Mi na jesen raspisujemo novi poziv na kom će moći da se prijave svi mladi ljudi, timovi iz Srbije, startap kompanije pod određenim uslovima za razvoj te svoje ideje odnosno pretvaranje ideje u biznis", kaže Danilović Grkovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike