Mladi preduzetnici imaju znanje, ideju i hrabrost – šta im nedostaje za start

Oni koji reše da uđu u preduzetničko more – ideju, znanje i hrabrost imaju. Vetar u jedra koji nedostaje je novac. Osamdeset pet odsto mladih na Zapadnom Balkanu posao pokreće ušteđevinom porodice i prijatelja.

Zajam od banaka uglavnom ne mogu da dobiju, jer nemaju imovinu kojom bi garantovali da će dug vratiti.

Igoru Sužnjeviću je od ideje za pametnu rukavicu za slepe do proizvodnje trebalo više od pet godina, dok nije dobio bespovratno novac iz Fonda za inovacije.

"Mnogo znači da imate platu iako tu platu reinvestirate, nećete kupiti auto od tih 80.000 ili ići na neko luksuzno letovanje. Sve se reinvestira, ali znate da pravite i da radite za jedan viši cilj, za jednu dalju budućnost", rekao je Igor Sužnjević, preduzetnik i inovator.

Evropska banka za obnovu i razvoj već godinama preko poslovnih banaka podstiče preduzetništvo. Ove godine Zapadnom Balkanu stavila je na raspolaganje 100 miliona evra upravo za kreditiranje mladih.

"Omogućeno je pokriće gubitaka za banke. Program je strukturiran da se uslovi finansiranja zaista prilagode potrebama preduzeća. Ako govorimo o nekim najvećim iznosima to je par desetina hiljada evra, ali to mogu biti i zaista mali iznosi od samo par hiljada evra. Nekad je zaista toliko potrebno da unapredite biznis", kaže Aleksanda Vukosavljević iz EBRD. 

"Sa ovom kreditnom linijom u vrednosti od 15 miliona evra sve mlade preduzetnike starosti do 35 godine, koji imaju svoje biznise koji funkcionišu najmanje jednu godinu pozivamo da nas posete. Podržavamo i kredite za obrtna sredstva i investicione kredite do pet godina", kaže Darko Popović, predsednik izvršnog odbora banke Inteza.

U Srbiji je u protekle dve godine, registrovano više od 83.000 novih firmi, 39 odsto osnovali su mladi od 18 do 35 godina.

"To su ugostiteljski objekti, firme koje dolaze iz konsultantskih usluga namenjenih biznisu, IT programiranja. Imamo po prvi put specifičan program koji je Fond za razvoj sproveo, a koji se tiče mladih i žena. Takođe, imamo programe podrške startapovima", kaže Vladimir Radovanoviić iz PKS.

Upućeni ukazuju da se davanjem podrške mladima da realizuju ideje i pokrenu poslove postiže više ciljeva – oni ostaju u zemlji, zarađuju, zapošljavaju, pri tom koriste moderne tehnologije, brže se prilagođavaju tržištu, odgovaraju konkurenciji i tako presudno utiču na ekonomski razvoj zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike