Mladi ekolozi pomažu životinjama da prežive niske temperature

Ljubav prema pticama i zaštiti životne sredine, članovi KAPD "Balkan" pokazuju na svakom koraku. Osim kućica, u ovih ledenim danima kada ptice od snega i leda ne mogu da dođu do hrane, mladi ekolozi postavljaju hranilice u gradskim parkovima.

U hranilice stavljaju mešavinu kukuruza, pšenice i semenki suncokreta, objašnjava Marina Bogavac, učenica Odeljenja zaštite životne sredine Poljoprivredne škole "Đorđe Radić":

"Semenke suncokreta su bogate masnoćama i to je potrebno pticama u zimskim danima. Ukoliko ljudi žele da nahrane ptice na svojim terasama,nikako ne smeju da im daju hleb, jer hleb ne obezbeđuje dovoljno hranljivih materija pticama i stvara poteškoće u varenju što doprinosi da ptice oslabe. Pticama se ne sme bacati slana hrana jer se tako povećava njihova potražnja za vodom, a većina vodenih površina je zaleđena."

Njena drugarica Aleksandra Đorđević kaže da je jedna od narednih akcija poseta drugim

"Idemo po osnovnim i srednjim školama, održavamo edukacije kako bi našim vršnjacima približili značaj komunalnog otpada, pošto smo mi tehničari za zaštitu šivotne sredine, i veoma nam je važno očuvanje naše prirode."

Ekolozi, kojih je oko tri stotine u Kraljevskom akademskom prirodnjačkom društvu "Balkan", već osam godina daju svoj doprinos očuvanju životne sredine. Imaju podršku profesora i doktora nauka, kako bi stalnim akcijama doprineli podizanju nivoa svesti o značaju zdrave životne sredine.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike