Mitropolit Joanikije: Ako neko hoće da ospori Temeljni ugovor borićemo se za svoja prava

"Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog svijeta već Isus Hrist ali u ovom svijetu je dobro da se urede odnosi između crkve i države naročito kada imamo u vidu da su crkva i država odvojene, kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir a obje se bave istim narodom", kazao je mitropolit Joanikije za TVCG.

Mitropolit je dodao da je uvek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.

Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti poput Temeljnog govora države Crne Gore i SPC.

"Nacrt ugovora je crkva dostavila 2012. godine, ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. godine, koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore", kazao je Joanikije.

On je dodao da je vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temljnog ugovora a vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primedbi.

"Usvojene su neke primjedbe jer mora biti dogovora dvije strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko pimjedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na ugovoru smatram da poslije ovog dogovora tekst nije trebalo više mijenjati", kazao je Joanikije.

Mitropolit je, komentarišući primedbe Crnogorske akademije nauka i umetnosti, kazao da se oni nisu oglašavali povodom Zakona o slobodi veroispovesti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike