Mitropolija: Marković pokušao da manipuliše građanima

U saopštenju Mitropolije se navodi da Duško Marković u Pljevljima nije objasnio da li bi to u isto vreme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Ocenjuje se da se ne može smatrati ozbiljnom tvrdnja Markovića da u litiji nema mesta za Crnogorce.

"S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obavješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate posljednjeg popisa, on i sam sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci", saopštila je Mitropolija.

Mitropolija ističe da se vrhovni državni i nacionalni interesi Crne Gore mogu definisati samo u najširem mogućem konsenzusu građana Crne Gore, a ne prostim preglasavanjem i majorizacijom.

"Nema na Litijama nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da Mitropolija ostaje otvorena za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije je Zakon o slobodi veroispovesti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike