Misuri, osuđenik koji je proveo 43 godine nevin u zatvoru izlazi na slobodu

Osuđujuća presuda za trostruko ubistvo 62-godišnjem Afroamerikancu Kevinu Striklendu, koji je u zatvoru u Misuriju proveo 43 godina, poništena je, prenosi Si-En-En.

To je najduži period u istoriji Misurija, prema podacima Nacionalog registra oslobođenih krivice, da nevina osoba provede u zatvoru.

"Još uvek sam u neverici", izjavio je Strikland, koji je vest o puštanju na slobodu saznao dok je gledao sapunicu, koja je prekinuta novinarskim izveštajem o njegovom oslobađanju. "Nisam mislio da će ovaj dan doći", dodao je. 

Kevin Striklend osuđen je na doživotnu robiju bez mogućnosti uslovnog otpusta za ubistva iz aprila 1978. godine u Kanzas Sitiju. Sve vreme sudskog postupka tvrdio je da u ta ubistva nije umešan, a sada su sve optužbe protiv njega odbačene.

Sud je naredio njegovo hitno puštanje na slobodu.

U odluci, sudija Džejms Velš naveo je da ga "nikakvi materijalni dokazi nisu povezivali sa zločinom", a da je osuđen isključivo na temelju iskaza, prenosi AP.

Kevin Striklend, uhapšen je kada je imao tek 18 godina. Osuđujuću presudu donela je u junu 1979. godine porota sastavljena isključivo od belaca. Od države Misuri neće dobiti finansijsku naknadu za vreme provedeno u zatvoru, prenosi Si-En-En.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар