Ministarstvo zdravlja i Batut: Ne treba paničiti zbog zagađenja vazduha

Foto: Beta / Ana Slović

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ apelovali su danas da zbog stepena zagađenja vazduha u Srbiji ne treba paničiti i ukazali su na značaj primene mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

U saopštenju, „Batut“ je preporučio da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima, a tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima, mala deca i starije osobe.

Prema potvrđenim informacijama iz zdravstenih ustanova broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je uobičajen odnosu na prethodne godine u istom vremenskom periodu, naveo je „Batut“.

Institut je zdravoj populaciji preporučio da u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizičku aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.

Naveli su da je trenutno urbano aerozagađenje u Srbiji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice) i da ono varira u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja.

Dodali su da su uzroci aerozagađenja: kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i drugo.

„Ove koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period. Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu“, istakao je Institut „Batut“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike