Ministarstvo prosvete: S obzirom na konkurenciju, uspeh je biti na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi za 2019. godinu nalazi između 401. i 500. mesta, što je znatno lošija pozicija u odnosu na prethodnu godinu (između 301. i 400. mesta). Univerzitet u Novom Sadu je zadržao poziciju između 901. i 1000. mesta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, jedan od ključnih razloga za lošiju poziciju Univerziteta u Beogradu je što srpski univerziteti nemaju više nijednog naučnika koji se nalazi na listi najcitiranijih naučnika na svetu. Taj kriterijum utiče sa 20 procenata na ukupan skor univerziteta.

Ukupno 30 procenata poena se dobija na osnovu toga da li univerzitet ima naučnike, bilo među zaposlenima, bilo među bivšim studentima, a koji su dobili Nobelovu nagradu ili Fildsovu medalju.

Dodatnih 20 procenata poena nosi broj radova objavljenih u najprestižnijim časopisima Nature i Science. I po tom kriterijumu su naši univerziteti loše pozicionirani.

S druge strane, kada se pogleda broj radova naših istraživača u časopisima sa SCI i SSCI liste, naši univerziteti su kotirani odlično.

Po ovom kriterijumu, Univerzitet u Beogradu se nalazi čak ispred nekih univerziteta koji su među 100 najboljih na svetu.

Neophodne reforme za bolje rangiranje 

U saopštenju se ističe da je pozicija univerziteta na Šangajskoj listi rezultat višedecenijskog rada, ali da je potrebna ozbiljna reforma visokog obrazovanja, u šta moraju da se, pored države, uključe i univerziteti. 

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pristupilo sveobuhvatnoj reformi finansiranja nauke, osnovan je Fond za nauku, i već je raspisan prvi poziv. Pre mesec dana je usvojen i novi Zakon o nauci i istraživanjima. Takođe, radimo na reformi finansiranja visokog obrazovanja, koja je evidentno neophodna", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je svake godine u poslednjih nekoliko godina povećavan budžet za nauku, ali da su potrebna još veća ulaganja.

"Očekujemo da će svi ovi koraci u narednim godinama pozitivno uticati na poziciju naših univerziteta na Šangajskoj listi", zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike