Ministarstvo pozvalo roditelje da ne snimaju decu po školama

Foto: pixabay.com

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas apel roditeljima da ne fotografišu i ne snimaju neovlašćeno decu u školama, „jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, „u javnosti se pojavila netačna informacije da građani upućuju Ministarstvu prosvete predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelji koji se ne pridržavaju propisanih (epidemioloških) mera u školama“.

Kako se navodi, Ministarstvu i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove, nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom.

„O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prosvetnoj inspekciji, ali i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije“, navodi se u saopštenju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naveo da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

„Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale“, rekao je Šarčević a  navodi se u saopštenju.

Šarčević je rekao da je „u toku prošle nedelje bilo devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna“, kao i da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da može da se nastavi sa primenom ovog modela nastave.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo prosvete nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole, ali da  „nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze  zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost“.

Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja.

(Novi magazin)

Napišite komentar