Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo primedbe Poverenika na zaštitu podataka

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se izmena Zakona o odbrani štite tajni vojni podaci, a time i bezbednost države i svih njenih građana.

Ministarstvo je reagovalo na saopštenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, koji je naveo da je Ustavnom sudu podneo predloge za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani i Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Šabić je podneo predloge navodeći da su nakon izmena sprovedenih tim zakonima, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i BIA „praktično izuzeti iz jedinstvenog sistema slobode pristupa informacijama uređenog Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao jedinstvenog sistema zaštite tajnih podataka uređenog Zakonom o tajnosti podataka“.

„Neistina je da su izmenama Zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije izuzeti iz jedinstvenog sistema pristupa informacijama od javnog značaja, već su kao i u svim armijama sveta definisani podaci i informacije koje se ne mogu davati na uvid javnosti“, navelo je Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je pozvalo Poverenika da građanima Srbije kaže u kojoj državi ne postoje tajna vojna dokumenta. 

„Bilo bi dobro da Poverenik kaže i na koji način se doprinosi bezbednosti građana ukoliko se prihvati njegov predlog da se sva vojna dokumenta na baš njegov zahtev mogu staviti javnosti na uvid“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Srije smatra da je „današnje saopštenje Poverenika, nažalost još jedna potvrda da u potrazi za publicitetom i svojom političkom karijerom, on ne može da prestane da komunicira s Ministarstvom odbrane putem medija, niti da se uzdrži od političkih ocena“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike