Ministarstvo odbrane o padu aviona: Država poštovala sve međunarodne propise

U saopštenju se navodi da je avion "antonov-12", koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije "Meridian LTD", prevozio je oko 11,5 tona proizvoda srpske namenske industrije, dok je  vlasnik navedene robe bila domaća privatna kompanija "Valir" iz Srbije.

Mniistarstvo odbrane ponavlja da su srpske vlasti izdale saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Naglašava se da organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nije bilo u nadležnosti države.

"Takođe, Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakim slučajevima obraća za preletnu dozvolu", dodaje se u saopoštenju.

Podseća se da je odobren izvoz i transport školskih i svetlećih minobacačkih mina. S obzirom da smo izdali dozvolu za izvoz ovog naoružanja ka krajnjem kupcu Ministarstvu odbrane Bangladeša, svakako ne može biti reč o ilegalnoj trgovini, već o izvozu u skladu sa međunarodnim pravom, naglašava se u saopštenju.

Kako se ističe, dozvola bi bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom i svim međunarodnim propisima, jer nije ni pod kakvim međunarodnim sankcijama.

"Tu činjenicu ističemo jer je Srbija veoma transparentna po ovom pitanju, dok se u pojedinim domaćim krugovima kontinuirano ponavlja narativ po kojem je izvoz naoružanja dozvoljen svima, uključujući i najbogatije zemlje sveta, ali ne i Srbiji", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministarstvo ocenjuje da je sasvim očigledno da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je, kako se kaže, "razobličena prvobitna neistina da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, i da nastavljaju sa plasiranjem novih".

"Ubeđeni smo da će se ponovo razočarati, jer je Republika Srbija i u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane Ukrajine ranje danas saopštilo je da je komercijalni avion sa ukrajinskom posadom An-12B, koji se srušio u Grčkoj 16. jula, pripadao je privatnoj kompaniji. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike