Ministarstvo odbrane: Nismo korisnik hotela Bristol, nema zakonskog osnova da plaćamo struju

Foto: Novi magazin / SA

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je snabdevanje strujom hotela „Bristol“, u kom je i dalje smešteno 11 porodica bivših vojnih lica, obustavljeno jer ne postoji „ni zakonski osnov“ da taj resor opredeli novčana sredstva za plaćanje isporučene električne energije.

Ministarstvo je u saopštenju podsetilo da nije korisnik hotela „Bristol“, a da Vojna ustanova „Dedinje“, koja je kao neposredni korisnik upravljala hotelom, „ne može pružati usluge privremenog samačkog smeštaja u navedenom objektu, jer ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga“.

Navodi se i da je osobama koje se nisu iselile iz hotela „Bristol“ Ministarstvo odbrane više puta upućivalo obaveštenja i održavalo niz sastanaka sa ciljem obezbeđenja „privremenog smeštaja na drugim lokacijama i izvršenja obaveza da po Zaključku Vlade Srbije hotel ‘Bristol’ preda Republici ispražnjen od lica i stvari“.

„Svima je ponuđen adekvatan privremeni smeštaj u stanovima koji su dobijeni od Grada Beograda ili u drugim vojnosamačkim hotelima u Beogradu, međutim oni su to odbili“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je odbacilo kao „zlonamernu laž“ navode da je dobilo stanove od Grada Beograda u trajno vlasništvo, dodajući da „kao što ne mogu da se otuđe sobe u hotelu ‘Bristol’, tako ni stanovi dobijeni od Grada Beograda se ne mogu otuđiti, što je glavni zahtev preostalih stanara“.

„Neki od nosilaca rešenja imaju u vlasništvu kuće i stanove koje ili izdaju ili su ih prepustili srodnicima, a to ih diskvalifikuje da dobiju još jedan stan od Vojske Srbije“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je od 128 nosilaca prava korišćenja smeštaja u hotelu „Bristol“, njih 117 prihvatilo ponuđena rešenja i preselilo se u ostale vojnosamačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu.

„Ponuđeni smeštaj nije prihvatilo 11 nosilaca rešenja, iako im je obezbeđen adekvatan smeštaj, već su samo po osnovu činjenice da su smešteni u hotelu tražili dodelu stanova u trajno vlasništvo, što je suprotno propisima kojima je regulisano stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu odbrane“, stoji u saopštenju.

Preostali stanari hotela „Bristol“ u Beogradu stupili su ranije danas u štrak glađu zbog, kako navode, „ugrožavanja lične i porodične sigurnosti i onemogućavanja najosnovnijih uslova za život“ isključenjem grejanja, lifta, fiksne telefonije i struje.

„Na ovakav korak smo se odlučili jer se borimo za svoja prava, jer je očigledno da pojedine institucije žele da nas primoraju da sami napustimo smeštaj, a da nam nisu ukinuli rešenje po kojima smo smešteni u hotelu Bristol. I dalje se pitamo šta je sa stanovima koje je Grad Beograd dao za rešavanje decenijskih problema s kojima se borimo“, rekao je penzionisani zastavnik i stanar Bristola Dragan Stojanović za N1.

Objekat hotela „Bristol“, prema ugovoru Srbije sa kompanijom „Beograd na vodi“, pripao je toj kompaniji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike