Ministarstvo kulture osuđuje pritiske na medije

Ministarstvo kulture i informisanja ocenjuje da je ubacivanje pretećih letaka u dvorište N1 televizije nesumnjivo ugrožavanje bezbednosti novinara te medijske kuće.

Pozivaju da se akteri tog čina, kao i njihovi nalogodavci, uhapse i primereno kazne.

"Pritisci na novinare su neprimereni i za svaku osudu u svakom demokratskom društvu i zato se s pravom očekuje da policija i tužilaštvo, u koje Ministarstvo ima apsolutno poverenje, učini sve da se akteri ovog čina, kao i njihovi nalogodavci, privedu pravdi i primereno kazne", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava i da je, takođe, nedopustivo da demonstranti u okviru protesta "1 od 5 miliona" svake subote obilaze zgradu Radio-televizije Srbije na koju lepe plakate, farbaju vrata i slično čime vrše pritisak na zaposlene u Javnom servisu.

Zbog toga, uz osudu takvih postupaka, Ministarstvo kulture i informisanja, podseća celokupno društvo da mora ozbiljnije da pristupi problemu napada i pritisaka na medijske radnike.

"Ministarstvo se apsolutno zalaže za slobodan protok informacija, slobodu mišljenja i govora, dok to ne ugrožava bilo kog građanina Srbije", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike