Ministarstvo kulture osuđuje karikaturu u listu „Danas“

Ministarstvo kulture je osudilo ideju dnevnog lista Danas kojom se dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Srbije i poslanika Narodne skupštine, navodi se u saopštenju.

"Napominjemo da ta uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da će Ministarstvo "uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će i uvek osuđivati svaki čin koji nije u skladu sa kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva".

Ministarstvo dodaje da "ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list Danas nije ispoštovao".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je prokomentarisao naslovnu stranu na kojoj je u karikaturi doveden u vezu s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, ocenjujući da to govori o stepenu sloboda u zemlji, ali i da njegove političke protivnike najviše nerviraju uspesi Srbije.

"To je demokratija u Srbiji, to je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom", rekao je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar