Ministarstvo kulture osudilo ubacivanje letaka u dvorište N1 ali i leplenje plakata na zgradu RTS-a

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da je ubacivanje pretećih letaka u dvorište televizije N1 „nesumnjivo“ ugrožavanje bezbednosti novinara tog medija, ali i da je „nedopustivo“ da učesnici protesta Jedan od pet miliona „svake subote obilaze zgradu RTS na koju lepe plakate, farbaju vrata i slično, čime vrše pritisak na zaposlene u Javnom servisu“.

Osuđujući te postupke, Ministarstvo je u saopštenju navelo da se „apsolutno zalaže za slobodan protok informacija, slobodu mišljenja i govora, dok to ne ugrožava bilo kog građanina Srbije“.

„Srbija ne sme da postane zemlja u kojoj se politički stavovi i uverenja izražavaju na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu. Pritisci na novinare su neprimereni i za svaku osudu u svakom demokratskom društu i zato se s pravom očekuje da policija i tužilaštvo, u koje Ministarstvo kulture i informisanja ima apsolutno poverenje, učini sve da se akteri ovog čina kao i njihovi nalogodavci, privedu pravdi i primereno kazne“, naveli su iz tog resora povodom ubacivanja letaka u dvorište televizije N1.

Nepoznate osobe ubacile su u sredu uveče letke u dvorište televizije N1, u vreme emitovanja emisija „Prešing“ u kojoj je gost bio predsednik Samoopredeljenja i budući premijer Kosova Aljbin Kurti.

Po navodima N1, na lecima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i Jugoslava Ćosića – programskog direktora te televizije i autora emisije „Prešing“, ispod kojih piše „ima neka tajna veza“.

N1 je podsetila da su sredinom oktobra u dvorište ubačeni leci na kojima je pisalo „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike