Ministarstvo: Devojčica iz Niša nije na evidenciji Centra za socijalni rad

Ministarstvo je to saopštilo povodom informacije da je Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku trinaestogodišnje devojčice pokrenuo, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Nišu. 

"S obzirom na to da je Zaštitnik građana tražio da mu informacije i kopiju kompletne dokumentacije dostavi niški Centar za socijalni rad u roku od 15 dana, napominjemo da Centri za socijalni rad ne vode evidenciju o svim građanima Republike Srbije, te s obzirom na to da pomenuta porodica do sada nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad, ova ustanova nije u mogućnosti da dostavi traženo", navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodaje se da je Ministarstvo po službenoj dužnosti naložilo Centru za socijalni rad da povodom ovog slučaja sprovede postupak u okviru svoje nadležnosti i da izvesti Ministarstvo uz napomenu da porodica ranije nije bila na evidenciji i da ne postoji dokumentacija.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja aktivno radi na unapređenu položaja dece u Republici Srbiji. Usvajanjem Zakona o pravima deteta i Zaštitniku deteta verujemo da će ova tema biti značajno unapređena, a radi što bržeg pronalaska nestale dece podržavamo usvajanje Amber alerta. Deca su najvažnije što imamo i moramo dati sve od sebe da ih zaštitimo i sačuvamo", rekao je ministar Zoran Đorđević.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike