Minimalna zarada od 1. januara 30.022 dinara

"Povećanjem od 11,1 odsto, minimalna mesečna zarada iznosiće 30.022 dinara u odnosu na dosadašnji iznos od 27.022 dinara. Ovo najznačajnije povećanje do sada, koje će važiti od 1. januara naredne godine, uz planire poreske olakšice za poslodavce uticaće na poboljšanje životnog standarda građana i privredu zemlje", navodi se u saopštenju.

Na sednici je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale.

Marakeški ugovor prvi je međunarodni ugovor iz oblasti autorskog prava, koji jasno naglašava značaj ljudskih prava, omogućava da se poveća broj dela u pristupačnom formatu, kao što je Brajeva azbuka, što slepim i slabovidim liicma pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj i napredovanje.

Time stiču ekonomsku samostalnost, mogućnost da se zaposle, što posredno dovodi do smanjenja siromaštva u društvu.

Članovi vlade doneli su odluku da status spomenika kulture dobiju zgrada Gimnazije u Čačku, kuća Josifa Šojata u Beogradu i zgrada "Hempro" na Terazijama u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike