Mini budžeta Liz Tras Veliku Britaniju košta 30 milijardi funti

Nezavisna fondacija izračunala je da je Trasova vlada odgovorna za oko 30 od 60 milijardi funti fiskalne rupe, a sa kojom će ministar finansija Džeremi Hant morati da se pozabavi.

Cifra od 30 milijardi funti bila bi daleko veća da nije bilo preokreta koje je Hant već napravio u vezi sa planovima vlade Liz Tras.

Ekonomisti procenjuju da je tokom njenog sedmonedeljnog premijerskog mandata uloženo 20 milijardi funti na smanjenja nacionalnog osiguranja i carine, uz dodatnih 10 milijardi funti potrošenih na više kamatne stope i troškove zaduživanja vlade.

Ostatak fiskalne rupe može se objasniti neočekivano lošim ekonomskim uslovima, koji su značili niži rast i niže poreske prihode u trezor.

Dok će mnogi konzervativni poslanici biti ljuti zbog još povećanja poreza, očekuje se da će Hant jasno dati do znanja da u velikoj meri mora da popravi štetu koju je prouzrokovala vlada Liz Tras, koju su podržali mnogi desničarski torijevci.

U intervjuu za Sandej tajms, Hant kaže da je Trasova bila u pravu što je želela da razvije ekonomiju, ali nije bila u pravu što je to uradila bez obezbeđenja finansiranja smanjenja poreza.

"Vrlo brzo smo ispravili te greške i, znate, mislim da razumemo kako je veoma, veoma važno da uz svaki plan pokažete da smo zemlja koja će platiti svoj put", rekao je Hant.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike