Milivojević za RTS: Rešenje da na stolu bude ZSO, EU ima interes da se dijalog pokrene po svaku cenu

Jul 2021, avgust 2022. i sada 27. februar 2023. godine – to su datumi dijaloga u Briselu u proteklih godinu i po dana. Stari problemi, nove okolnosti. Očekuje li da će francusko- nemački predlog kao novi pregovarački okvir biti tema broj  jedna ili konkretno ZSO?

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a da prema onome kako se ponaša Priština ne možemo biti optimisti.

"Nemam utisak da možemo očekivati neki proboj. Ono što je važno, imajući u vidu informaciju da će krajem meseca doći do susreta na najvišem nivou – treba reći da nema važnije teme promene, ostaje Zajednica srpskih opština kao prethodno pitanje i mislim da će ta tema dominirati", istakao je Milivojevi.

Prema njegovim rečima, u suštinskom smislu ostaje i pozicija Srbije relevantna.

Sastanci koji su juče održani su potvrdili poziciju Srbije, i iz onoga što smo mogli da čujemo od predsednika Republike, očigledno da je ta pozicija prisutna i kod Vašingtona i kod Brisela, kaže on.

Smatra da EU ima interes da se održi tempo i nivo dijaloga, i da se otvori tema njenog plana, plana EU – ovo je predizobrna godina za EU i ovo je pokušaj EU da povrati kredibilitet, kao kredibilan posrednik u jednom važnom pitanju.

"Cena ovog pitanja, cena regiona dobija na težini imajući u vidu sukob u Ukrajini i tako razumem interes EU da se taj dijalog pokrene po svaku cenu i to na evropskom planu", rekao je Milivojević.

Interes će, kako kaže, dominirati ove godine u pokušaju da dinamika poraste, u suštinskom smilsu ostaje ZSO kao dominantno pitanje kao prethodno pitanje i mislim da će Srbija na tome istrajati, kaže Milivojević.

Iz onoga što smo juče čuli je da razumeju i u Vašingtonu i u Briselu da bez toga nema šanse da se obezbedi neki ozbiljniji proboj, navodi Milivojević.

Različiti pristupi o ZSO 

Milivojević kaže da je rešenje da na stolu bude ZSO, biće o tome pregovora i razgovora jer postoji razlika u pristupu, sve tri strane imaju različiti pristup.

"Naša strana je jasna, to je sporazum iz 2013. i sporazum o principima iz 2015. to je međunarodni sporazum i on mora kao takav da bude implementiran", kaže on.

"Priština nije naš problem već problem posrednika, Vašingtona i Brisela jer oni treba da uvere Prištinu da bez toga nema nikakvog dijaloga ubuduće. Što se tiče Brisela i Vašingotna – oni imaju nešto drugačiji prilaz, i u osnovi razlike je što mi zajednicu posmatramo kao nešto što treba da se implementira Kosovu i Metohiji kao entitetu pod protektoratom UN, gde statusno pitanje nije rešeno, oni to posmatraju kao nešto što treba da se impementira u okviru Kosova kao nezavisne države i zbog toga će biti razgovora na tu temu. Stav Srbije – ostaje sporazum iz 2013. i 2015. i nikako drugačije", ukazao je Milivojević.

Još jedna nota o povlačenju priznanja KiM

Govoreći o još jednom povlačnju priznanja nezavisnosti, Milivojević je rekao da je to značajno jer je to simbolično na dan samoproglašene nezavisnosti, što pokazuje da je taj projekat ipak neuspeo – na globalnoj sceni dolaze do izražaja principi koji se tiču međunarodnog prava i dobijau na težini.

"Kada postoji snažan pokušaj da se stavi na sto evropski plan, kada u Vašingotnu i Briselu nastoje da se to pitanje rešava u pravcu njihovog interesa – pokazuje da se svet menja, da na globalnom planu postoji interes, važe principi, da važi međunarodno pravo i to ovaj slučaj dokazuje, pokazuje da to ima kontinuitet unazad godinu-dve, to je 27. ili 28. država koja ostaje verna principima međunarodnog prava i preispituje svoj položaj vezano za to. Jača neka dimenzija koja se zalaže za principe zameđunarodni poredak u kome važi neko pravo i to je za nas jedna od najvažnijih činjenica", rekao je Milivojević.

Francusko-nemački predlog

Kada je reč o našim pristupnim pregvorima sa EU to je nov pregovarački okvir, nama je nametnut i mi ćemo iz racionalnih političkih razloga ući u razgovore na tu temu. To je otvaranje teme i pokušaj EU da podogne dinamiku i otvori tu temu, napominje Milivojević.

Smisao sastanka u februaru je insistiranje EU da se to pitanje otvori, predizborna je godina i potreba EU da napravi neki rezultat, dodaje on.

Minhenska konferencija

"Naše prisustvo na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu se pokazuje kao značajno, predsednik Srbije je imao niz susreta, sama ta činjenica govori koliko je naša tema aktuelna i koliko je pozicija Srbije važana u ovom trenutku", rekao je Milivojević.

"Tu bih izdvojio susret sa Blinkenom, zbog onoga šta je izjavio. Tri stvari – akcenat na jačanju bilateralnih odnosa, prepoznavanje principijelne pozicije Srbijue kada je reč o Ukrajini i treća stvar podrška Srbiji prema EU. Te tri stvari pokazuju da Amerika ima konstruktivniji pristup za razliku od nekih ranijih vremena", zaključio je Milivojević.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike