Milivojević: Vašington za dijalog Beograda i Prištine, bolje razume problem od evropskih partnera

Zoran Milivojević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da Amerika ima interes da se dijalog nastavi i da je poseta Dereka Šolea bila u toj funkciji.

"Mi smo juče čuli da gospodin Šole govori o kompromisu. Dakle, govori o tome da je američka strana opredeljena da se rešenje traži dijalogom i političkim i diplomatskim sredstvima, dakle, da se moraju uvažiti obe strane. Ovo je prvi put da u poslednje vreme čujemo ovakav američki prilaz i to nam govori da su Amerikanci razumeli situaciju na terenu. Ja bih čak rekao možda i bolje od nekih svojih partnera u Evropi. Da su razumeli da se rešenje ne može isposlovati pritiscima i nametanjem rešenja već da se ono mora tražiti dijalogom i da se mora uvažiti stav Srbije o kompromisu. Ukoliko žele mir i stabilnost onda ne je neophodno da se tako pristupi i u budućem vremenu", kaže Milivojević.

Gost Jutarnjeg dnevnika ukazuje da je novina vrlo jasan stav SAD oko Zajednice srpskih opština.

"Amerika jasno daje do znanja da je to obaveza koja se mora ispuniti i da nije mogući suštinski dijalog ako se to pitanje ne reši", ukazuje Milivojević. 

Ukazuje da Vašington nije preuzeo glavnu ulogu u dijalogu i posredovanju već da daju bezrezervnu podršku posredovanju EU i to na bazi nemačko-francuskog predloga.

"Amerikanci će ostati sa strane ali njihova uloga jeste presudna jer je njihov uticaj na Prištinu presudan i mi smo to videli i kada smo imali problem oko tablica i sada pred Novu godinu", ocenjuje gost Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da Zapadu nije u interesu da se dijalog koji se vodi pod okriljem EU i njenim posredovanjem da se na bilo koji način dovede u pitanje.

Govoreći o politici otpriznavanja Kosova navodi da Srbija od toga neće odustati jer je to jedan od mehanizam odbrane srpskih interesa vezanih za KiM

"SAD smeta politika otpriznavanja Kosova ali to je prosto srpski državni i nacionalni interes i mislim da Srbija od toga neće odustajati iz prostog razloga što je to jedan od mehanizam odbrane srpskih interesa vezanih za KiM", ocenjuje gost Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje i da se tokom posete Dereka Šolea razgovaralo i o biletaralnim odnosima.

"Amerikanci su jasno dali do znanja da im je stalo do odnosa sa Srbijom. Treba napomenuti da je gospodin Šole jasno dao do znanja da SAD imaju interes da sa Srbijom razvijaju biletaralne odnose, da postoji čitav spektar pitanja gde imamo zajednički interes i nije slučajno što je razgovarano i o ekonomiji i o energetici", navodi Milivojević.

Upitan da li će i koliki biti pritisci na Beograd da nemačko-francuskog plan postane i zvaničan plan odnosno dokument za pregovore odgovara da će ih biti.

"Svakako da će biti pritisaka i ova poruka od juče gospodina Šolea da Amerika stoji iza toga je jasna poruka. Međutim, ja mislim da nema uslova da Srbija promeni stav", navodi Milivojević.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike