Milivojević: Srbiju i Mađarsku zbližili interesi koji su se preklopili

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dolazak predsednika Mađarske Viktora Orbana u Srbiju potvrda saradnje koju već imamo nekoliko godina unazad.

"Nema otvorenih pitanja sa Mađarskom, ona se snažno zalaže za srpske evrointegracije", rekao je nekadašnji diplomata.

Govoreći o proglasu koji je Orban objavio u evropskim dnevnim listovima, a u kojima se poziva na odustajanje od EU carstva, Milivojević navodi da je Orban otvorio suštinski problem u EU, ideološko-politički, koji odranije tinja.

"To je borba suverenista i neoliberala, ovo njegovo zalaganje za otvaranje te teme govori da se EU nalazi u određenoj političkoj krizi. On je eksponent koji se zalaže za suverenistički deo, njegovih šest tačaka programa koji je sad plasirao preko raznih medija u EU pokazuje suštinu stava i bitke, a sedma tačka (zalaganje za ulazak Srbije u EU, prim. nov) je izraz naših dobrih odnosa. Zbližili su nas interesi koji su se preklopili u nekom trenutku", ukazao je Milivojević.

Mađarska je, kaže, prepoznala Srbiju kao najvažniju državu regiona.

"Zatim je tu odnos prema mađarskoj manjini, a i mi smatramo da treba sačuvati državne i nacionalne vrednosti. Naš je interes da budemo bliži sa Višegradskom grupom, koja podržava Srbiju u njenim evrointegrativnim nastojanjima. Ima i strateškog interesa, a ima i činjenica da su bilateralni odnosi na maksimalnom nivou. Potpuno je prirodno da Mađarska zastupa interese Srbije u EU", kaže Milivojević.

Smatra da se kriza na relaciji EU-Mađarska mora rešiti političkim sredstvima.

"Mađarska u tome nije sama, ona ima podršku premijera (Slovenije Janeza) Janše, tu jePpoljska, tu su neke političke snage u EU koje nisu zanemarljive, (Mateo) Salvini, (Marin) Le Pen. Ne može se Mađarska izbaciti, ona se može kažnjavati ali to produbljuje krizu u EU i to pitanje će dominirati u narednom periodu. EU mora naći odgovor na ovo ideološko-političko pitanje", kaže nekadašnji diplomata.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар