Milioni bez struje u Teksasu zbog snežne oluje, ugrožena proizvodnja nafte i gasa

"Sumnja se da je uzrok smrti jedne osobe izloženost ekstremno niskim temperaturama" saopštio je danas šef policije Hjustona Arturo Akevedo na Tviteru, navodi agencija.

Zbog ledenog talasa koji je tokom prošlog vikenda pogodio Teksas na udaru se našla naftna industrija, pa su rafinerije zatvorene, a distributeri gasa bili prinuđeni da uvedu restrikcije.

Teksaška naftna industrija dnevno proizvede oko 4,6 miliona barela nafte, a u Teksasu se nalaze i neke od najvećih rafinerija u SAD, prenosi Rojters.

Zbog talasa hladnog vremena distribucija energenata u većem delu SAD je u zastoju.

Rojters prenosi da je američki predsednik Džo Bajden proglasio juče vanrednu situaciju i uputio saveznu pomoć Teksasu, gde su se temperature poslednjih dana kretale od minus 2 do minus 22 stepena Celzijusa.

Međunarodni aerodrom "Džordž Buš" u Hjustonu saopštio je da će ostati zatvoren do 13 časova danas, dok je drugi po veličini aerodrom "Hobi" prestao sa radom do utorka zbog nevremena.

Rojters saopštava da je hladnoća koja je zahvatila Teksas stigla i do severnog dela susednog Meksika, gde su vlasti rekle da je 4,7 miliona korisnika ostalo bez struje juče, a da je danas oko podneva usluga vraćena za gotovo 2,6 miliona njih.

Osim Teksasa, i u drugim delovima SAD zabeleženo je veoma hladno vreme tokom trodnevnog prazničnog vikenda, a očekuje se da će se hladan talas zadržati do kraja nedelje donoseći još snega, leda i susnežice u Teksas, Kentaki, a zatim preko Vašingtona do Njujorka, Nju Džersija i Bostona.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар