Milijana oslonjena samo na pomoć bake, neophodna pomoć

Milijanu i njenu baku Leposavu ekipa RTS-a zatekla je prilikom jednog obroka. Ona može da jede samo pasiranu hranu, plazmu i supu. Baba Leposava joj menja kateter, pelene i radi sve što može za nju.

"Treba mi ova vata, Treba mi gaza da se postavi da bude čista kateterizacija, ja moram da je perem šest puta", kaže baka Leposava.

Porodica živi od socijalne pomoći, a lekovi za ovu devojčicu su veoma skupi.

"Morala sam da prodam kravu koja je koštala 1.000 evra za 700 evra, jer dobila sam predračun iz državne apoteke. Kateterizacija za Milijanu sa svom opremom – sedamdeset i dve hiljade dinara", dodaje baka Leposava.

"Porodica je korisnik materijalnog obezbeđenja za četvoročlanu porodicu i isto je korisnik tuđe nege za koju smo skoro dobili preporuku da se pošalje na komisiju da bi dobila tuđu negu u punom iznosu", ističe Ljubiša Stojković, direktor Centra za socijalni rad u Kladovu.

Porodica živi u zaseoku Durak, tridesetak kilometara od Kladova. Žive na obroncima Miroča, sa veoma malim brojem komšija do kojih se teško dolazi, pogotovo zimi.

"Ovde kada padaju snegovi, smetovi su tri metra, zavejani smo po dve-tri nedelje, ne daj Bože da se povrati infekcija ili temperatura Milijani, neće moći da priđe Hitna pomoć", poručuje baka Leposava.

Maloj Milijani je neophodna pomoć. Ona živi u oronuloj kući bez kupatila, bez veš mašine sa starim nameštajem. Za iole bolji život i eventualno lečenje potrebno je mnogo više.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike