Milićević: Čim sam dobio telefon počeo sam da pratim Skupštinu

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Đorđe Milićević je rekao je da nažalost nisu česte situacije da na političkoj sceni oko nekih pitanja koja su od izuzetnog značajna imamo konsenzus.

"Velika je čast i privilegija za mene lično da posle šest meseci konačno biti zajedno sa svojim kolegama. Nisam u potpunosti oporavljen, ali osećam potrebnu da radim odgovorno svoj posao jer želim da pružim doprinos daljoj modernizaciji Srbije", kaže Milićević.

Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da propusti ovu šansu da nastavi da se razvija, modernizuje i reformiše.

"Neće se moje kolege naljutiti, ali kada se nađete u jednoj takvoj teškoj situaciji, najpre je pred očima porodica, ćerka koju nisam izveo na pravi put, sedmi je razred, i želja da ne smete da budete previše sebični i da taj teret odgovornosti prepustite svojoj ženi", rekao je Milićević.

Kako kaže, pred očima vam je najpre porodica i krug prijatelja koji vas uvek okružuje, a onda politika, jer je je najveći deo života proveo u politici.

"Imam 41 godinu a u politici sam od 1996. godine, više od pola života sam u politici", kaže on.

Ispričao je da u prvim danima oporavka nije bio u mogućnosti da koristi telefon, ali čim je dobio tablet i telefon najpre je počeo da prati sednice Skupštine.

"Kao da imamo postrevolucionarno stanje" 

Govoreći o delu opozicije koji bojkotuju sednice Skupštine, kaže da je to ozbiljniji deo priče.

Podseća da je Napordna Skupština najviši organ zakonodavne vlasti, mesto gde poslanici koji su preuzeli odgovornost za funkcionisanje parlamenta – razgovaraju kako da dođu do kvalitetnih zakonskih predloga i dodaje da se dijalog uvek vodio u parlamentu.

Dijalog se i danas vodi u parlemnetu bez obzira što jedan deo opozicije ne želi da učestvuje u raspravama, pre svega iz nemogućnosti da kroz argumentovanu raspravu pokaže svoju snagu opredelio se za drugačiji vid borbe, što je njihovo legitimno pravo – monolog u skupštinskom holu, kaže on.

"Zahtevi su pomalo nelogični, oni isključuju suštinsku ulogu parlamneta zbog čega postoji a to je zakonodavna aktivnost", kaže Milićević.

Imamo ponašanje kao da imamo postrevolucionarno stanje, kaže Milićević i dodaje da revolucije nije bilo.

"Zaobilaze parlament, ponašanje kao da je postrevolucionarni period, kao d aje 13. bila revolucija, ali ako je to odziv koji treba da promeni ovu vlast, onda ona ne treba da brine već da radi posao za koji je preuzela odgovornost", kaže Milićević.

"Spremni smo da razgovaramo o temama koje će poboljšati postojeće procese, ali ne na ulici. Tačku na to smo stavili 20. Tog 20. smo pokazali jedinstvo i snagu i to je odogovr na sve negativno što smo imali proteklih meseci", kaže poslanik SPS-a.

Ivica Dačić je rekao da se neraspisvanjem izbora čini usluga opoziciji. Milićević kaže da postoje dva dela priče, nešto što se tiče opozicije, a drugi što se tiče SPS-a.

"Ovaj deo opozicije se udružio da bi politički preživeo. Pre pet meseci su bili gromoglasni u zahtevu za raspisivanje vanrednih izbora, a danas kada pomenete izbore osmišljavaju nove floskule bojkota jer shvataju da ni ovako udruženi ne bi mogli da prežive neki novi izborni ciklus", kaže on.

SPS spreman za izbore 

Kaže da je SPS ozbiljna politička strnaka i da su 28 godina prisutni na političkoj sceni Srbije.

"Kao strnka koja ima najviše iskustva na političkoj sceni znamo da morate biti spremni za vanredne parlamentarne izbore, a sa druge strane imate situaciju da smo ušli u izbornu godinu. Pitanje je da ći izbori biti održani nešto ranije ili u terminu mkada je predviđeno da budu održani", kaže Milićević.

Odluku o izborima će doneti predsednik SNS-a i SNS, kaže on i dodaje da su ubeđeni da će imati odgvorani pristup i da će poći od nacionalnih interesa.

"Mi smo za izborne spremni", kaže Milićević i dodaje da opozicija traži komisiju koja će da se bavi izradom izbornog zakonodavstva. Podseća da konunisti kada ne žele da reše neku stvar, oni formiraju komisiju.

"Opoziciji ne odgovaraju izbori, ne postoji izborni proces koji bi ovakav izborni proces vrati na vlast legitimnim putem. Dakle, ne bore se za demokratiju već za za vlast i privilegije i žele da ponove ono što ne sme da se desi – da se istorija ponovi u onom najgotrem obliku kada je moglo da se čuje samo njihovo mišljenje kada se govori o medijima", kaže on.

Demokratija se ostvaruje na izborima, ponavlja on. Želite da se borite za demokratiju, vrlo jednostavno, spremni smo da dijalog vodimo u institucijama, ponovio je Milićević.

"Sve je to već viđeno, i bojkot parlamenta, tužakanje države u inostranstvu. Ne shvartaju da to što loše govorite o državi u inoistrranstvu ne donosi kratkoročno političke poene, a šteti interesima države, zaključio je Milićević.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike