Miholjsko leto pod znakom pitanja, kakva nas jesen čeka

Jesen je stigla jutros u tri sata i tri minuta. U isto vreme, za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće.

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović rekao je u Jutarnjem programu da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

"Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena u odnosu na prethodnu sedmicu i ovo zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima", dodaje meteorolog.

Ne očekuje obilne padavine, a u nedelju popodne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne i velikih i obilnih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

Miholjsko leto "pod znakom pitanja"

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji "pod znakom pitanja"

"Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto u onom pravom obimu kakvom smo očekivali ili kako smo navikli", kaže Mihajlović.

"Jesen nešto toplija od proseka"

Pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da se očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

"Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka i to je u brojevima između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)", navodi Mihajlović.

Da li je sneg na Kopaoniku nagovestio jaku zimu

Na Kopaoniku je već pao prvi sneg, ali Mihajlović napominje da to nije nagoveštaj jake zime.

Objašnjava da sneg na Kopaoniku u septembru ne treba da iznenadi, i da se u prethodnim godinama dešavalo da i krajem avgusta padne sneg.

"Sa obzirom na nadmorsku visinu i klimatske karakteristike, to nije nešto neuobičajeno. Svakako, ovaj sneg se nije zadržao i to još uvek nije ni nagoveštaj zime", zaključuje Mihajlović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike